tisdag 21 juli 2015

Lyxig chokladtårta med jordgubbar

Den här tårtan gjorde jag speciellt för att vi skulle få besök men hann aldrig göra den så vi fick äta på den dagen efter och även i dag fanns det kvar.
Mastig chokladbotten som var så saftig att den smälte i munnen.Fyllde den med jordgubbsmousse och färska skivade jordgubbar mellan.Spacklade med kolasmörkräm,och hade chokladganach på toppen tillsammans med massa jordgubbar.





Ingredienser:
Tårtbotten:
330 g vetemjöl
500g strösocker
120g kakao
15 g bikarbonat
7g bakpulver
10g saly
10g vaniljsocker
3st ägg (165g)
350g mjölk
180g rapsolja
350g kokande vatten

Jordgubbsmousse:
500g jordgubbar
6st gelatinblad
2dl strösocker
5dl grädde

Kolasmörkräm:
3äggvitor
100g socker
100g osaltat smör
100g dulchey kola choklad

Chokladganache:
150g grädde
150g choklad
25g osaltat smör

Gör så här:
1.Sätt ugnen på 150g.Smörj och mjöla 4st formar i storlek 21-22cm  i diameter,lägg bakplåtspapper
   på botten.Själv använde jag 3st och de blev aningen för tjocka.
2.Sikta ner de torra ingredienserna i en skål.
3.Vispa för hand ägg,mjölk & olja lätt i en annan skål.Blanda sedan ner de torra ingredienserna  i
    äggblandningen och rör om till en jämn smet.Tillsätt sist vattnet,smeten kommer att vara lös.
4.Häll sedan jämnt i alla formarna och ställ in i ugnen i ca 40min men alla ugnar är olika så håll koll
   tills stickan är torr då är kakan färdig.
5.Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5-10min.Koka jordgubbar tillsammans med sockret i några
   minuter.Ta sedan stavmixern och mixa jordgubbarna släta.Häll i dem urkramade gelatinbladen
   i jordgubbarna och rör om.Låt svalna.
6.Häll i den ovispade grädden i den avsvalnade jordgubsbladningen och ställ in i kylskåpet tills den
   har kallnat helt.Vispa sedan upp.
7.För att göra smörkrämen så behöver du koka upp den för att den ska bli marängsmörkräm med
    smak av kola.Ställ en bunke över vattenbad med äggvitor,socker och vispa för hand tills
    marängen når 65g eller tills du ser att sockret löst upp.Ta bort från värmen och använd elvisp.
   8. Tillsätt smöret i kuber och vispa tills den kallnat helt.
   9. Häll grädden i en kastrull och låt koka upp.Häll i den hackade chokladen och rör om.Ha på svag
    värme. Tillsätt smöret tills de smälter och sedan låt de svalna lite innan du häller på tårtan.
10.Varva tårtbotten med jordgubbsmousse och skivade jordgubbar mellan och sedan spackla
      med smörkräm och sedan toppa med chokladganache.Ta sedan färska bär eller de du själv gillar.

Tårtbotten receptet är Roy Fares.




Inga kommentarer: